Definitie
Paralizia cerebrală este considerată o afecţiune neurologică cauzată de o leziune cerebrală non-progresivă sau de o malformaţie aparută în timpul etapei de dezvolare a creierului copilului. Paralizia cerebrală mai întâi afectează mişcarea corpului şi coordonarea musculară. Deşi paralizia cerebrală poate fi definită, o persoană cu paralizie cerebrală nu poate fi definită prin prisma faptului că are această afecţiune.
Definiţia Paraliziei Cerebrale
Paralizia cerebrală a fost în mod curent descrisă ca o pierdere sau deteriorare a funcţiei motorii, în prezent se ştie că apariţia ei este cauzată de deteriorări cerebrale. Deteriorarea cerebrală este cauzată de leziuni cerebrale sau de dezvoltarea anormală a creierului copilului, ce poate apărea pe parcursul dezvoltării acestuia – înainte de naştere, pe parcursul naşterii sau imediat după.
Paralizia cerebrală afectează mişcările corpului, controlul muscular, coordonarea musculaturii, tonusul muşchilor, reflexele, postura şi balansul. Poate de asemenea afecta şi motricitatea fină, cea grosieră sau funcţionalitatea motorie orală.
Ce este paralizia cerebrală?
Paralizia cerebrală este rezultatul leziunilor cerebrale sau a malformaţiilor creierului. Copiii cu paralizie cerebrală au fost născuţi majoritatea dintre ei cu această afecţiune şi foarte puţini au dobândit-o după naştere.
În trecut, se credea că paralizia cerebrală a fost cauzată preponderent de complicaţiile apărute în timpul procesului naşterii. Între timp, s-a acceptat în unanimitate că complicaţiile din timpul naşterii sunt responsabile doar pentru 10% din cazurile de paralizie cerebrală.
Cercetările actuale sugerează că majoritatea cazurilor de paralizii cerebrale sunt cauzate de dezvoltarea anormală a creierului sau a leziunilor cerebrale apărute intrauterin sau în timpul travaliului sau a naşterii. Accidentele, abuzul, incompetenţa medicului, neglijenţa, infecţiile şi rănirile sunt câţiva factori de risc cunoscuţi, ce pot duce la apariţia paraliziei cerebrale.
Paralizia cerebrală determină handicap fizic
Un copil cu paralizie cerebrală va arăta semne de handicap fizic. Cu toate acestea, tipul de disfuncţionalitate a mişcării, localizarea şi numărul membrelor afectate, precum şi gradul de afectare, va fi diferit de la un copil afectat la altul. Pot fi afectate braţele, picioarele, chiar şi faţa, poate afecta doar un membru, câteva sau toate.
Paralizia cerebrală afectează muşchii şi abilitatea copilul de a-i controla. Muşchii pot fi prea contractaţi, prea puţin sau chiar ambele în acelaşi timp. Membrele pot fi rigide şi forţate în poziţii dureroase, incomode. Contracţiile musculare fluctuante pot face membrele să tremure, să se scuture sau să se zvârcolească.
Balansul, postura şi coordonarea pot fi de asemenea afectate de paralizia cerebrală. Sarcini ca mersul, şederea sau încălţatul pantofilor pot fi dificile pentru unii, în timp ce alţi copii pot avea dificultăţi mai mari în prinderea obiectelor.
Alte complicaţii, ca retardul intelectual, convulsiile sau tulburările de văz şi auz, de asemenea pot însoţi în mod obişnuit paralizia cerebrală.
Fiecare caz de paralizie cerebrală este unic la fiecare copil
Un copil poate avea paralizie totală şi să necesite îngrijire permanentă, în timp ce alt copil cu o formă de paralizie parţială poate avea uşoare tremurături musculare şi o nevoie mică de a fi asistat. Aceste diferenţe se datorează în parte tipului de leziuni şi de momentul în care acestea au apărut în perioada dezvoltării creierului.
Paralizia cerebrală este…..
- Paralizia cerebrală nu este o ameninţare a vieţii
- Cu excepţia copiilor născuţi cu forme severe, paralizia cerebrală nu este considerată o ameninţare ce să pună viaţa în pericol. Majoritatea copiilor cu paralizie cerebrală pot duce o viaţă normală pe parcursul vieţii lor.
- Paralizia cerebrală este incurabilă
- Paralizia cerebrală este o afecţiune a creierului ce în prezent nu poate fi vindecată complet. Tratamentul corespunzător şi terapiile de recuperare pot ajuta în îmbunătăţirea efectelor ei asupra corpului.
- Paralizia cerebrală este neprogresivă
- Paralizia cerebrală este rezultatul momentului apariţiei leziunii cerebrale şi acestea nu vor produce şi degenerări ulteriore.
Paralizia cerebrală este permanentă
Creierul nu se poate „vindeca” la fel cum se pot vindeca alte organe ale corpului. Din această cauză, paralizia cerebrală nu se va schimba în mai bună sau mai rea pe parcursul vieţii. Pe de altă parte, afecţiunile asociate se pot îmbunătăţi sau înrăutăţi de-a lungul timpului.
Paralizia cerebrală nu este contagioasă sau transmisibilă
În majoritatea cazurilor, paralizia cerebrală este cauzată de leziuni apărute în timpul dezvoltării creierului. Leziunea cerebrală nu se răspândeşte prin contact uman cu alte persoane. Cu toate acestea, o persoană poate cauza intenţionat sau nu probabilitatea ca un copil să dezvolte paralizie cerebrală prin abuz, accident, malpraxis medical sau neglijenţă, sau prin răspândirea unei infecţii bacteriene sau virale.
Paralizia cerebrală poate fi ţinută sub control
Afecţiunile cauzate de paralizia cerebrală pot fi ţinute sub control. Cu alte cuvinte, tratamentul medical, terapiile de recuperare, chirurgia, medicaţia şi tehnologia de asistare, pot ajuta în maximizarea independenţei, reducerea barierelor, creşterea inluziunii şi astfel, toate acestea pot duce la creşterea calităţii vieţii.
Paralizia cerebrală este cronică
Efectele paraliziei cerebrale sunt pe viaţă, nu temporale. Un copil diagnosticat cu paralizie cerebrală va avea acest diagnostic toată viaţa.